Migrationsverket, Operativ verksamhet, Region nord

På Migrationsverket är vi cirka 5 800 personer som arbetar med en av vår tids stora samhällsfrågor och med uppgif­ter som rör människors liv och framtid. Vårt jobb är viktigt på riktigt!

Vi söker beslutsfattare till tillståndsenheten och förvaltningsprocessenheten i Boden. Hos oss får du arbeta med aktuella samhällsfrågor som påverkas av vad som händer i vår omvärld. Frågor som berör och engagerar. Vi erbjuder en dynamisk miljö som präglas av mötet med människor och ett kontinuerligt lärande. 

En viktig del i arbetet är att med god pedagogik kompetensutveckla handläggarna i rättslig tillämpning, sakfrågor och utredningsmetodik. Målet är att handläggarna självständigt ska kunna ta beslut rätt, enkelt och snabbt.

Du identifierar och analyserar utvecklingsområden och tar fram förbättringsförslag. För enhetens räkning inhämtar och upprätthåller du kunskap samt bevakar standards, riktlinjer och praxis.

På tillståndsenheten arbetar idag cirka 34 personer i olika yrkeskategorier såsom migrationsassistenter, migrationshandläggare, beslutsfattare och teamledare. Enhetens arbete består främst av att fatta beslut i ärenden för personer som vill flytta till eller besöka någon i Sverige. Enheten arbetar också med ett stort serviceuppdrag som innebär att ge service och vägleda personer som har ett ärende hos Migrationsverket eller andra intressenter.

På förvaltningsprocessenheten arbetar idag cirka 21 personer. Enheten hanterar överklaganden från personer som har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd samt prövar om det finns hinder mot att verkställa ett beslut om avvisning eller utvisning. Enheten för Migrationsverkets talan vid förhandlingar i domstol och bidrar till Migrationsverkets övergripande rättsliga kvalitet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som beslutsfattare kommer du att utreda och handlägga samt föredra och fatta beslut i migrationsärenden enligt utlänningslagen och annan tillämplig lagstiftning. Du svarar för att upprätthålla, inhämta och sprida kunskaper internt inom sakområdet samt ger stöd och handleder personal, på enheten och i teamet, i det dagliga arbetet. Du ansvarar för att driva handläggningen framåt och fattar beslut i olika delar under hela processen.

Du deltar aktivt i verksamhetens utveckling mot effektivare och rättssäkrare handläggning. Som beslutsfattare handleder du i sakfrågan som en expert och hjälper handläggarna i ärendehanteringen. Du fattar besluten utifrån de förslag som handläggarna presenterar. Du kommer att arbeta med praxisrelaterad- tolkning och tillämpning. Att ge information till sökande samt besvara frågor från allmänhet och andra myndigheter kan även förekomma i arbetet.

I rollen på förvaltningsprocessenheten kan också ingå att skriftligt föra Migrationsverkets talan vid domstolsprövning av utlänningsärenden. Du planerar och genomför muntliga utredningar. I arbetet förekommer också arbete med förvaltningsprocessens jourverksamhet. 

Personliga kompetenser  
Som person är du noggrann och väl medveten om mål och kvalitetsstandard, samt lägger stor vikt vid att man lever upp till dessa. Du arbetar bra med andra människor och relaterar till dem på ett lyhört och smidigt sätt. Du lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt. Har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter. Kan snabbt ändra ditt synsätt och förhållningssätt och ser möjligheterna i förändringar. Vidare tar du ansvar för dina uppgifter genom att själv strukturera ditt angreppssätt och driva dina processer vidare.

Krav
• Akademisk utbildning med juridisk-, samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig inriktning
• Några års aktuell erfarenhet av att handlägga kvalificerade förvaltningsrättsliga ärenden
• Goda kunskaper inom förvaltningsrätt
• God kommunikativ förmåga och utrycker dig mycket väl i tal och skrift i svenska och engelska

Meriter

• Erfarenhet av arbete med handläggning av ärenden enligt, för enheten, tillämplig lagstiftning
• Goda kunskaper inom utlänningslagen
• Erfarenhet av att förmedla kunskap inom rättslig tillämpning
• Erfarenhet av coachande förhållningssätt

Upplysningar
Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning och vikariat till och med den 19 september 2023
Arbetstider: Kontorsarbetstid
Vi tillämpar individuell lönesättning 
Placering: Boden
Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse

Vill du veta mer om den aktuella rollen finns kontaktuppgifter till ansvarig enhetschef längre ned.

Välkommen med dina ansökningshandlingar senast den 21 februari 2023. Vi tar emot din ansökan via vårt rekryteringssystem.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Boden
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer 3.3.1-2023- 1171
Kontakt
  • Jakob Lindvall, 0104851939
  • Anna Gunnelbrand, 010-4858187
Publicerat 2023-01-23
Sista ansökningsdag 2023-02-21

Tillbaka till lediga jobb