Migrationsverket, Operativ verksamhet, Region nord

På Migrationsverket är vi cirka 6 000 personer som arbetar med en av vår tids stora samhällsfrågor och med uppgif­ter som rör människors liv och framtid. Vårt jobb är viktigt på riktigt!

Vi söker dig som vill arbeta som migrationshandläggare på asylprövningsenheterna och mottagningsenheterna i Boden. 

Asylprövningsenheterna hanterar ansökningar från personer som söker asyl i Sverige. Enheterna arbetar också med ansökningar från personer som vill förlänga sitt uppehållstillstånd. Varje enhet består i dagsläget av cirka 25 medarbetare som är fördelade på två team.


Mottagningsenheternas uppdrag är att tillhandahålla logi, fatta beslut om ekonomiskt bistånd samt att ge service till asylsökande. Här hanterar vi bosättning för personer som fått uppehållstillstånd samt återvändande för de som ska lämna landet. Även samverkan med kommuner, andra myndigheter förekommer i arbetet. Vi har två enheter med cirka 30 medarbetare på varje enhet där vi jobbar i tre team. Arbete på mottagningsenheten kräver B-körkort. 

Vi erbjuder ett jobb som är viktigt 
Det händer mycket i vår omvärld och många människor söker sig till Sverige. Vi har därför behov av att stärka upp vår verksamhet med fler medarbetare som kan hjälpa till i de delar av verksamheten där behovet är som störst. Just nu är det inom asylprövningen och mottagningsverksamheten. Vår verksamhet är stor och över tid kan det finnas behov av din kompetens även inom andra ärendeslag. Oavsett var i verksamheten du kommer att arbeta så har du en betydelsefull roll i att bidra till genomförandet av vårt viktiga samhällsuppdrag. Ditt jobb är viktigt på riktigt. 

Arbetsuppgifter
Som migrationshandläggare kan ditt arbete variera över tid och efter behov. Som migrationshandläggare inom asylprövningsenheten är din huvudsakliga uppgift att handlägga ärenden om uppehållstillstånd och ta fram underlag för beslut. Som migrationshandläggare inom mottagningsenheten är din huvudsakliga uppgift att möta sökande, hålla samtal, handlägga, utreda och ta beslut i olika typer av ärenden.
Du genomför muntliga utredningar. Du identifierar och hanterar särskilda behov som kan finnas – en del i det arbetet går ut på att hålla samtal med vuxna och barn som befinner sig i utsatta situationer. Det kan också handla om att vägleda och ge service. Inom asylprövningsverksamheten kommer du tillsammans med beslutsfattare att fatta beslut som leder till att personer utvisas ur landet eller får uppehållstillstånd. Inom mottagningsverksamheten delger du dessa beslut samt arbetar med motiverande samtal.

Utöver detta har du också administrativa uppgifter där du hanterar akter och handlingar som har kommit in eller upprättats i ett ärende. Du handlägger också andra inom förvaltningsrätten förekommande ärendeslag.

Krav
• Akademisk utbildning med juridisk, samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig inriktning eller annan utbildning i kombination med för rollen relevant erfarenhet 
• Kunskap inom förvaltningsrättsliga ärenden
• God kommunikativ förmåga och uttrycker sig väl i tal och skrift på svenska och engelska
• Goda kunskaper i Officepaketet
• B-körkort


 
Meriter
• Erfarenhet av arbete med förvaltningsrättsliga ärenden
• Erfarenhet av professionellt bemötande
• Utredningsvana 
• Erfarenhet av arbete med krav på god service

Personliga kompetenser
Som person arbetar du bra med andra människor. Du är lyhörd och löser utmaningar som kan uppstå. Du har ett gott bemötande och kan kommunicera på ett tydligt sätt. Du förstår vikten av att budskap når fram.
Du har förmågan att planera, organisera och prioritera arbetet effektivt – sätta upp och hålla tidsramar. Du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter, du ser möjligheterna i förändringar och kan snabbt ändra ditt synsätt och förhållningssätt – något som är särskilt viktigt i vår verksamhet.

Upplysningar
Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning samt särskild visstidsanställning. 
Arbetstider: Kontorsarbetstid, viss möjlighet till distansarbete finns. 
Vi tillämpar individuell lönesättning.
Placering: Boden
Tillträde: Enligt överenskommelse.

Vill du veta mer
Anna-Stina Lundström Sundström 010-485 00 80
Susanne Fahlgren  010-485 11 20
Jonas Carlenius 010-485 18 99

Ansökan
Välkommen med dina ansökningshandlingar senast den 19 februari 2023. Vi tar emot din ansökan via vårt rekryteringssystem.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överrenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 22
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Boden
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer 3.3.1-2023-1183
Kontakt
  • Anna-Stina Lundström-Sundström, 010-4850080
  • Susanne Fahlgren, 010-4851150
  • Jonas Carlenius, 010-4851899
Publicerat 2023-01-23
Sista ansökningsdag 2023-02-19

Tillbaka till lediga jobb