Migrationsverket, Huvudkontor, Digitaliserings- och utvecklingsavdelningen

På Migrationsverket är vi cirka 6 000 personer som arbetar med en av vår tids stora samhällsfrågor och med uppgif­ter som rör människors liv och framtid. Vårt jobb är viktigt på riktigt!

Vi söker verksamhetsarkitekter till Projektresursenheten vid Digitaliserings- och utvecklingsavdelningen. Hos oss får du arbeta med aktuella samhällsfrågor som påverkas av vad som händer i vår omvärld. Frågor som berör och engagerar. Vi erbjuder en dynamisk miljö som präglas av mötet med människor och ett kontinuerligt lärande.

 

Hur ser din framtida arbetsplats ut?
Digitaliserings- och utvecklingsavdelningen (DUA) arbetar med att öka effektiviteten i myndighetens verksamhet genom en sammanhållen processtyrning och utveckling. Avdelningens uppdrag är bland annat att sätta upp mål för och utveckla myndighetens huvudprocesser: Asyl, Service och Tillstånd. DUA ansvarar även för IT-styrning och IT-verksamhet där informationshantering, helpdesk och telefoni ingår. Avdelningens fokus är att driva Migrationsverkets utveckling genom processtyrning, innovation och digitalisering.

 

Vad gör en verksamhetsarkitekt?
Att arbeta med verksamhetsarkitektur är att arbeta med helheten – att knyta ihop olika initiativ till verksamhetsutveckling och IT-satsningar i den riktning som verksamheten strävar.

Migrationsverket arbetar systematiskt med digital utveckling som sätter nyttan för sökande och medarbetare i första rummet och som även förenklar kommunikationen med andra myndigheter. Vi kallar detta digital transformation och för att genomföra transformationen behöver många olika kompetenser och roller samarbeta. En viktig roll i denna kontext är verksamhetsarkitekten.

I din roll som verksamhetsarkitekt kommer du att genomföra utredningar av analytisk karaktär och producera beslutsunderlag. Du ingår i myndighetens arkitekturfunktion som består av ett flertal olika arkitektroller och deltar i olika forum för arkitektur samt utvecklings- och förvaltningsarbete. Du är även arkitekturfunktionens representant i olika samverkansprojekt mellan myndigheter och samarbetspartners. Sammanfattningsvis arbetar du i en varierande roll som innebär många kontaktytor, både inom DUA och andra enheter inom Migrationsverket, men också med våra externa samarbetspartners.

I rollen ingår även att:

 • Vara med att utforma och införa Migrationsverkets gemensamma målarkitektur och arkitekturramverk som byggs upp av förmågor och dess beståndsdelar: processer, information, resurser, it-stöd och regelverk samt stödjande standards, metoder och verktyg.
 • Utveckla, analysera och förvalta myndighetens beskrivningar och arkitekturmodeller av verksamheten för nuläge, med syftet att myndighetens utveckling går i riktning mot myndighetens strategier, mål och den beslutade målarkitekturen.
 • I samarbete med andra roller som jobbar med utveckling ge stöd i behovsanalys och kravprocess, både i förvaltning och projekt.
 • Planera och leda workshops inom t.ex. förmåge-, process- och informationsmodellering.

 

Vem är du?
Vi söker dig som tar ansvar för dina uppgifter och självständigt strukturerar upp ditt arbete samt driver dina processer vidare. Du leder och motiverar och har lätt för att skapa engagemang och delaktighet samtidigt som du är prestigelös och har en god samarbetsförmåga. Rollen ställer höga krav på din analytiska förmåga och förmåga att se och strukturera komplexa sammanhang. Utöver detta förstår du de fackmässiga aspekterna av ditt arbete och underhåller kontinuerligt din specialistkunskap. På det viset är du en kunskapsresurs för andra.

I vårt arbete som statstjänstemän ställs även höga krav på omdöme och en hög säkerhets- och sekretessmedvetenhet.

 

Vi söker dig som har:

 • har en relevant universitets- eller högskoleutbildning om minst 120hp till exempel med inriktning ingenjör eller ekonomi, alternativt annan utbildning i kombination med arbetslivserfarenhet som är relevant för befattningen
 • erfarenhet av verksamhetsarkitektur
 • certifiering inom verksamhetsutveckling och/eller verksamhetsarkitektur
 • god kommunikativ förmåga och förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska
 • goda kunskaper i Officepaketet; Word, Excel och Power Point

 

Det är meriterande om du har:

 • aktuell erfarenhet och god kännedom om Migrationsverkets uppdrag och verksamhet
 • jobbat inom flera olika processer på Migrationsverket och har god verksamhetskunskap
 • erfarenhet av att beskriva verksamhet med hjälp av modeller.

 

Upplysningar

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Arbetstider: kontorsarbetstider eller förtroendearbetstid enligt överenskommelse
Placering: Göteborg, Norrköping, eller Stockholm. 
Tillträde: Så snart som möjligt enligt överenskommelse
Anställningsförmåner: Läs om våra anställningsförmåner här.

 

Vill du veta mer

Om du har frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef, Sverker Spaak via telefon 010-4854214.

 

Ansökan

Välkommen med dina ansökningshandlingar senast 9 juni. Vi tar emot din ansökan via vårt rekryteringssystem.

Varmt välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Vi tillämpar individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Göteborg, Norrköping, Stockholm
Län Ospecificerad arbetsort
Land Sverige
Referensnummer 3.3.1-2023-8557
Kontakt
 • Sverker Spaak, 010-4854214
Publicerat 2023-05-30
Sista ansökningsdag 2023-06-09

Tillbaka till lediga jobb